C2 Proficiency

C2 Proficiency

Certificatul obținut în urma susținerii examenului C2 Proficiency este recunoscut de Ministerul Educației Naționale în România și poate fi folosit pentru echivalarea probei de competență lingvistică la admiterea în clasele de liceu cu program bilingv / intensiv engleză sau la proba de competență lingvistică din cadrul examenului de Bacalaureat! 

Acest nivel este dovada faptului că sunteți un vorbitor foarte competent de limba engleză și că stăpâniți limba engleză la un nivel excepțional.

Este cunoscut și sub denumirea Cambridge Certificate of Proficiency in English (CPE).  Acest certificat demonstrează că stăpânești perfect engleza și o poți folosi fluent în orice context academic, profesional sau în cercetare. Este cel mai ridicat nivel de examen Cambridge English.

Nivel: C2 pe Scala Comună Europeană de Referință.

Cui se adresează?

Dacă dorești să demonstrezi angajatorilor că poți folosi engleza la nivel de senior management, sau dacă dorești să studiezi la nivel post universitar sau doctorat într-o universitate cu predare în limba engleză, trebuie să obții certificatul CPE.

Pentru a promova acest examen trebuie să fii capabil:

  • să înțelegi aproape orice scris sau vorbit în engleză;
  • să folosești și să înțelegi limbajul formal, academic și colocvial;
  • să negociezi, să argumentezi și să comentezi aspecte subtile ale unor subiecte complexe.

Care este formatul examenului?

Examenul are patru probe. Candidații susţin proba de Citire – înțelegere a textului și folosire a limbii (Reading and Use of English), Scriere (Writing) și Ascultare (Listening) în aceeași zi. Proba de Vorbire (Speaking) se poate susține în aceeași zi sau într-o altă zi. Această probă se susține în perechi de 2 candidaţi, cu 2 examinatori.

C2 CPE

Reading și Use of English Writing Listening Speaking

Durata probei

1hr 30 min 1hr 30 min 40 min

16 min  pe pereche de candidați

Procentaj din valoarea totală a notei 40% 20% 20%

20%